Mehevä porkkanapiirakka (gluteeniton)

Olen monesta paikasta lukenut, että äitiyslomalla vauvan syntymää vielä odotellessa kannattaa mm. leipoa valmiiksi pakkaseen vierasvaraksi. No, saa nähdä ehtivätkö nämä hävitä pakkasesta omiin suihin jo ennen vauvan syntymää. Onneksi kummityttö vanhempineen osui vierailemaan eilen, joten ainakin he saivat maistaa leipomuksiani.

Tein gluteenitonta porkkanapiirakkaa soveltamalla muutamaa netistä löytämääni ’tavallisen’ porkkanapiirakan ohjetta, ja käyttämällä kaappien kätköistä löytämiäni gluteenittomia jauhoja. Tästä tuli todella mehevää ja herkullista! Pohja on rakenteeltaan suht helposti hajoavaa, joten paloja pelliltä nostellessa saa olla varovainen. Leipomani piirakka oli lisäksi myös laktoositon, sillä käyttämäni kerma, voi ja tuorejuusto olivat laktoosittomia.

Mehevä porkkanapiirakka (gluteeniton)

Pohja:
4 kananmunaa
4 dl ruokokidesokeria
3 dl Provena kaurainen jauhoseos (tai muu gluteeniton jauhoseos)
1 dl mantelijauhoa
2 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
6 dl porkkanaraastetta (laitoin 3 isoa porkkanaa)
1 dl hasselpähkinärouhetta
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl kanelia

Kuorrute:
50 g voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
250g tomusokeria

Pinnalle:
Hasselpähkinärouhetta

Raasta porkkanat. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita jauhot, sooda, leivinjauhe, vaniljasokeri ja mausteet keskenään. Lisää munasokerivaahtoon jauhot, kerma, porkkanaraaste ja hasselpähkinärouhe.

Levitä taikina leivinpaperin päälle syvälle uunipellille. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.

Anna pohjan jäähtyä ennen kuorrutteen levittämistä. Jotta palojen siirtäminen pelliltä olisi helpompaa, kiepsautin pohjan toiselle leivinpaperille nurinpäin (varovaisesti!), ja vedin paiston aikaisen leivinpaperin piirakkapohjasta varovaisesti irti.

Sekoita pehmeä voi, tuorejuusto ja sitruunamehu. Lisää tomusokeri seokseen muutamassa erässä. Voit maistella kuorrutetta tomusokerin lisäämisen aikana, jotta saat siitä oman maun mukaan sopivan makeaa. Vispaa kuorrutetta hetken aikaa, jotta saat siitä ilmavaa. Levitä kuorrutus kakkupohjalle. Ripottele pinnalle hasselpähkinärouhetta, tai koristele oman maun mukaan.

Leikkaa pieniksi paloiksi. Nostele palat pelliltä varovaisesti, sillä pohja on helposti hajoavaa. Säilytä leivokset viileässä.

Mikäli käytät muuta jauhoseosta, huomaa että käyttämäni Provenan jauho on melko riittoisaa esim. vehnäjauhoihin nähden. Sitä siis yleensä tarvitsee hieman vähemmän kuin vastaavassa ’tavallisessa’ ohjeessa laitettaisiin vehnäjauhoja. Mikäli käytät jotain muuta gluteenitonta jauhoseosta, voi olla että tarvitset hieman eri määrän jauhoja. Myös mantelijauhon voi halutessaan korvata jollain muulla gluteenittomalla jauholla.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s